6 Mayıs 2012 Pazar

Hans Dahl


Hans Dahl (19 Şubat 1.849 Granvin - 27 Temmuz 1937) Norveçli ressam. Hans Dahl Norveç fiyordların,da ve manzara resminde ünlüydü.
Hans Dahl Norveç Hordaland ilçesi,nde, Hardangerfjord üzerine, Granvin köyünde doğdu. Dahl, 16 yaşında iken Yeteneği zaten açıktı. Ancak, sadece Dahl sanatsal eğitim aldığını İsveç ordusunda hizmet sonrası oldu. 

Hans Dahl bir subay olmak için ilk eğitimli ve 1871 yılında bir teğmen oldu. O, 1874 yılına kadar Bergenske Tugayı'nda görev yaptı. Ordudan ayrıldıktan sonra, o Johan Fredrik Eckersberg ve Knud Bergslien,e çırak oldu. O Hans Fredrik Gude ve Wilhelm Riefstahl altında ve sonra onun öğretmeni Eduard von Gebhardt ve Wilhelm Sohn dahil Düsseldorf'da okudu Karlsruhe,ye gitti. Onun sanattaki ince ayrıntıları (hala)" hayali manzara" ile karakterize edildi.

Dahl, 1876 yılında Düsseldorf'ta ilk sergisini yaptı. O Berlin'e taşındı. Dahl, 1888 yılına kadar Düsseldorf'ta yaşadı. Hemen hemen her yaz, o Norveç'e geri döndü. 1893 yılında kendisine yazlık inşa etmek için Trondheim Jacob Digre firmasını görevlendirildi. Norveçli ressam Adelsteen Normann 1891 sırasında Balestrand,a yerleşmişlerdi.

1888 ve 1919 arasında, Dahl Berlin-Wilmersdorf,ta çoğunlukla yaşadı ve Balestrand sadece yaz geçirdi. 1919'dan sonra, Dahl, Berlin'e gitti. Balestrand batı Norveç'te çok ziyaret edilen turistik yer haline geldi. Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm II, 1910 yılında ona profesörlük atfetmesi ve arka arkaya birkaç Balestrand,da yazları Dahl Ziyaret etti. Dahl'ın patronlarından biri oldu.

Dahl, romantik Modernizme sanata geçiş için direndi. 1890'larda yeni bir sanat okulu çıktı ve Dahl gibi sanatçıların sermayenin önde gelen çevrelerinde çok popüler değildi. O, özellikle sanat tarihçisi Jens Thiis tarafından eleştirildi.
 
Halen ağır, özellikle romantizmin bu dönemde Norveçli sanat karakterize natüralizm geçiş önde gelen isimlerinden biri olan Christian Krohg ile sanatçı arkadaşları tarafından eleştirildi. Norveçli genç kızların kendilerine has geleneksel büyüleyici pozları her zaman çok popüler olmuştur.

Hans Dahl, (Helene Bewer) Alman ressam Clemens Bewer,in (1820-1884) kızı ile evlendi. Onların oğlu 37 yaşında tüberkülozdan ölen Norveçli ressam Hans Andreas Dahl (1881-1919) oldu.

1902 yılında Dahl St Olav Norveç Kraliyet Emri, 1. sınıf şövalyeligine atandı. Hans Dahl 1937 sırasında Sogn og Fjordane yılında Balestrand,da öldü. Onun mezar
ı Tjugum (Tjugum kyrkje) kilisesinde yer almaktadır.

Link

araştırma/forschung/research: icik yakup

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder