16 Haziran 2012 Cumartesi

George Catlin


Ressam George Catlin (26 Temmuz 1796 - 23 Aralık 1872) Eski Batı Kızılderili portrelerinde uzmanlaşmış Amerikalı bir ressam, yazar ve gezgin.

Catlin Wilkes-Barre, Pennsylvania'da doğdu. Pennsylvania,da büyüyen bir çocuk olarak, Catlin avcılık, balıkçılık, ve Amerikan Hint eserler arayarak zaman geçirdi.

İlk çalışmaları New York eyaletinde Erie Kanalı güzergahı boyunca siteler ve doğa gravürleri oldu.
Bir avukat olarak kısa bir kariyerinin ardından, Catlin Amerikan Kızılderililerinin resimlerinde iki ana koleksiyon olarak üretilen ve Kuzey, Orta ve Güney Amerika'nın yerli halkları arasında yaptığı gezi ile ilgili kronolojik bir dizi kitap yayınladı.

O Kızılderili toprakları Mississippi Nehri,ne kadar bir diplomatik görev olarak General William Clark,a 1830 yılında yolculuğuna başlayarak eşlik etti. Avrupa medeniyeti tarafından dokunulmamış yerli insanlar arasında birkaç hafta geçirdi; North Dakota / Montana sınıra yakın, 3000 km üzerinde Fort Union Trading Post Missouri Nehri,ne çıktı. 

O Pawnee, Omaha ve Ponca güney ve Mandan, Hidatsa, Cheyenne, Crow, Assiniboine ve kuzeyinde Blackfeet dahil olmak üzere on sekiz kabileyi ziyaret etti. O sınırın kenarında, kariyerinin en canlı ve delici portrelerini üretti. 

Arkansas, Mississippi nehirleri boyu gezisi sırasında ve Florida ve Great Lakes ziyaretleri boyunca 500'den fazla resim üretti ve bu eserlerden oluşan önemli bir koleksiyon toplandı.

Catlin 1838 yılında doğuya döndüğünde, Hint Galeri'ye sayısız eserler toplandı. Amerikan Kızılderilileri arasında yaşamı onun kişisel hatıraları üzerine çekti. 

O, halka açık konferanslar sunmaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri Kongresi eserleri satın almak için yaptığı ilk dilekçesini reddetti.

1839 yılında Catlin Avrupa başkentlerini kapsayan bir tur için Atlantik üzerinden kendi koleksiyonu aldı. Bir şovmen ve girişimci olarak, başlangıçta Londra, Brüksel ve Paris'te Hint Galeri kalabalıklar çekti.

ABD hükümetinin yaptığı Hint Galerisini satma gayretleri Washington'da çeşitli yetkilileri ikna etmek için yaptığı sürekli girişimleri başarısız oldu. 

1852 yılında kişisel borçlarından dolayı artık orijinal Hint Galerisi,ni satmak zorunda kaldı. Sanayici Joseph Harrison güvenli olarak Philadelphia'da bir fabrika saklanan bu resim ve eserleri satın aldı.

Catlin kendi koleksiyonu yeniden oluşturmak için hayatının son 20 yılını geçirdi. 1830'lardaki eserleri ikinci "Karikatür Koleksiyonu" olarak bilinir.

1872 yılında, Catlin Joseph Henry, Smithsonian birinci sekreteri daveti üzerine Washington, DC,ye gitti. Ölümünden Jersey City, New Jersey,de bu yıla kadar Smithsonian,da bir stüdyoda çalıştı.

George Catlin Albany, New York onun memleketi, 1828 yılında Clara Bartlett Gregory ile bir araya geldive evlendikten sonra, dört çocuğu oldu. 1845 yılında Paris'te gezerken Clara ve en küçük oğlu öldü.

Link

araştırma/forschung/research: icik yakup

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder