10 Mart 2012 Cumartesi

Vangjush Mio


Vangjush Mio (3 Mart 1891 - 30 Aralık 1959) bir Arnavut empresyonist ressam. O Arnavut film yönetmeni ve oyuncu Sokrat Mio,nun kardeşidir. Mio Korice Bölgesi, Arnavutluk Mart 1891 3. doğdu. O Bükreş, Romanya,yi ekonomik nedenlerle 1908 yılında kardeşi ile birlikte terk etmek zorunda kaldı. O Romanya'nın başkenti Arnavut sanatçı kolonisi aktif bir üyesi oldu ve 1915 yılında Sanatlar Bükreş Ulusal Üniversitesi Güzel Sanatlar,da yaptığı çalışmalarına başladı. 

O başarılı mezuniyetini 1919 yılında bitirdi ve aynı yıl Bükreş'te ilk kişisel sergisini açtı. 1920 yılında memleketinde bir kaç ay için iade Korice Bölgesi yapıtlarını sergiledi. Aynı yılın Eylül ayında Roma'ya gitti. 19. ve 20. yüzyıl İtalyan empresyonist büyük bir hayranı olarak, San Luca Kraliyet Akademisi'ne devam etti. Ancak, mali sorunları onu çalışmaları kesmek ve Korice Bölgesi,ne geri dönmek zorunda kaldi. Onun diğer öğrenciler arasında ülkenin "Enver Hoca"ya gelecekteki lideri olduğunu öğretti.

Bir hükümet sayesinde burs aldi ve, Roma'dan 1924 yılında başarıyla mezun oldu Arnavutluk kültür başkenti doğduğu yer olan Korice Bölgesi,ne geri dönmeye karar verdi.
Hayatının süre zarfında Bari, İtalya hatta 1942 yılında, bütün ülke çapında birçok sergiye katıldı. Kendisi tarafından düzenlenen son sergisinde, eserlerinin bir retrospektif olduğunu ve Tiran Kasım 1957 yılında gerçekleşti. Birkaç gün sonra, Aralık 1957 30 üzerinde, Mio nedeniyle sarılık neden olduğu komplikasyonlar,dan dolayi Tiran,da öldü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder