14 Nisan 2012 Cumartesi

Konstantin Egorovich Makovsky


Sanatçı Konstantin Egorovich Makovsky (Konstantin Jegorowitsch Makowski - Константин Маковски - Konstantin Makovsky) -1839 dogum- 1915 ölüm- Annesi bir müzik bestecisiydi. Rus ressamı ve geziciler grubunun üyesiydi. Konstantin, Ressam (Wladimir Makowski)’nin de ağabeyiydi. 

Konstantin Makowski, kendisinin de 1857 yılında mezun olduğu Moskova Resim - Heykel ve Mimarlık Yüksekokulu kurucularından (Jegor Makowski)’nin oğlu olarak dünyaya geldi. 

Kısa bir süre sonra yeteneğini sergileyebileceği St.Petersburg Sanat Akademisinde eğitimine devam etti. "Düzmece Dimitri’nin Ajanları Fyodor Godunov’u Öldürürken" isimli ilk tarihsel resmi için 1862 yılında bir altın madalya kazandı.

1863 yılında öğrenci isyanına katıldığı için, resmi olarak akademiyi hiç bitirmedi. Fakat birkaç yıl sonra Sanat Akademisinde akademisyen ve profesör olarak üyelik unvanını aldı. 1870 yılında Geziciler -Peredvijniki- Kooperatifinin kurucularından oldu.

Makowski portre ve Genre resmi ustasıydı, sıradan insanların günlük hayatındaki farklı insanları ve yaşam kesitlerini gösteren bir çok resimler yapıyordu. 

Atölyesinde yapmış olduğu resimlerinin en ünlüsü "St. Petersburg Admiralteyski Meydanındaki Maslenitsa Karnavalı (1869)"  isimli tablosuydu. 

Bu resme anıtsal bir bant genişliği vererek, resimde tüm Petersburg’u sergiledi. 


1870 lerin sonunda Makowski eserlerinde güncel konulara geçiş yaptı. Onun, özellikle 16. - 17. yüzyıl da Rus yaşamını yansıtan tarihi genre resimleri en sevdiği eser türlerindendi. 

Onun tarzı,1870'lerin ortasında Mısır ve Sırbistan'a seyahat sonrasında oluştu. 1880 yılında portre ve tarihi tabloları moda yazarı oldu. 

Paris'te 1889 Dünya Fuarı'nda Korkunç İvan, Paris'in Yargısı, Demon ve Tamara resimleri için büyük altın madalya aldı. O zaman en çok beğenilen ve yüksek ücretli Rus sanatçılardan biri oldu. 

Ne yazık ki Makowski, 1915 yılında paytonuna tramvayın çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Kaynak Link

araştırma/forschung/research: icik yakup

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder