11 Şubat 2012 Cumartesi

Jack Vettriano


Ressam Jack Vettriano 1951 yılının 17 Kasım'ında İskoçya'nın Fife bölgesinde deniz kıyısında bir sanayi ve madencilik kasabası olan Methilhill'de Jack Hoggan adıyla dünyaya geldi. Ressam içinde doğduğu ve büyüdüğü Britanya işçi sınıfı dünyasının dimağında ve sanatında bıraktığı derin izleri şu sözlerle tarif etmektedir: "Bütün yollar doğduğum yere çıkıyor."

Hakikaten de Fife bölgesi, cıvıl cıvıl plajları, pitoresk tren istasyonları, Art Deco balkonları, balo salonları, yüksek topuklu ayakkabıları, ateş kırmızısı rujları ve dönemin modası "arı kovanı" tarzı saçları ile bu mekanları dolduran güzel kadınları, beyaz gömlekli siyah kravatlı şık erkekleri, birbirine karışmış parfüm ve sigara rayihalarıyla dolu gece hayatı ile ressamın bilinçaltına sızarak tuvaline yansımış ve nihayetinde sanatını şekillendiren imgesel öğeler haline gelmiştir.
Böyle bir atmosferde büyüyen Jack Vettriano küçük yaştan itibaren resme ilgi duydu.
İskoç ressam Jack Vettriano son on yılda hiç görülmedik bir hızla basamakları tırmanarak dünya çapında bir üne ve başarıya kavuştu. Çağdaş İngiliz resminin en önemli ressamlarından sayılan Vettriano dünya rekoru kıran, İskoçya'nın en pahalı tablosunun da yaratıcısı. Vettriano 30’ların ve 50’lerin nostaljik atmosferini taşıyan, kara filmlerden, ucuz romanlardan ilham alan resimlerin yaratıcısı olarak tanınıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder